גינקואונקולוגיה 20.03.2025

הפחתת היקף הניתוחים בגינקואונקולוגיה: מהפכה שקטה בחדר הניתוח

מגמה משמעותית בתחום האונקולוגיה הגינקולוגית: ירידה של עד 40% בהיקף הניתוחים המסורתיים, לצד מעבר נרחב לטכניקות זעיר פולשניות

חדר ניתוח גינקולוגי. אילוסטרציה

מחקר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open חושף מגמה משמעותית בתחום האונקולוגיה הגינקולוגית שהתפתחה במהלך 15 השנים האחרונות: ירידה של עד 40% בהיקף הניתוחים המסורתיים, לצד מעבר נרחב לטכניקות זעיר-פולשניות.

המחקר, שהתבסס על נתוניהן של למעלה מ-1.2 מיליון מטופלות שאובחנו עם סרטן צוואר הרחם, השחלות, הרחם והערווה, נועד להעריך את אימוץ גישת הפחתת היקף הניתוחים באמצעות המאגר הלאומי לסרטן בארה"ב, The National Cancer Database.

תוצאות המחקר הדגימו כי שיעור המטופלות העוברות ניתוח ירד באופן עקבי: מ-47.4% ל-39.9% בסרטן צוואר הרחם (ירידה שנתית של 1.3%), מ-72% ל-67.9% בסרטן השחלות (ירידה של 0.5%), מ-83.7% ל-79.1% בסרטן הרחם (ירידה של 0.5%), ומ-81.1% ל-72.6% בסרטן הערווה (ירידה של 1.3%).

במקביל, חלה עלייה משמעותית בשימוש בטכניקות ניתוח מזעריות: מ-45.8% ל-82.2% בסרטן הרחם (עלייה שנתית של 4.6%), ומ-13.3% ל-37% בסרטן השחלות (עלייה של 9.4%).

ניתוחים מזעריים מציעים יתרונות רבים, בהם צמצום זמן ההתאוששות, סיכון נמוך יותר לזיהומים והחזרת המטופלת לפעילות רגילה בצורה מהירה יותר. מעבר לשימוש בטכניקות אלו, הגישה המתקדמת של הרפואה המודרנית מעדיפה להימנע מהתערבות כירורגית נרחבת כשאפשר להציע טיפול מינימלי יותר.

נתון משמעותי נוסף מהמחקר הוא עליית השימוש ביופסיית סנטינל, שבה דוגמים בלוטות לימפה מייצגות במטרה לבדוק את התפשטות הסרטן לאזורים נוספים, במקום לבצע ניתוחים מורכבים להסרת בלוטות לימפה רבות, שעלולים לגרום לסיבוכים כמו בצקות או זיהומים. השימוש בטכניקה זו עלה באופן דרמטי: מ-0.7% ל-39.6% בסרטן הרחם, מ-0.2% ל-10.6% בסרטן צוואר הרחם, ומ-12.3% ל-36.9% בסרטן הערווה.

נתון מעניין נוסף הוא העלייה בשיעור ניתוחים השומרים על הפוריות בקרב נשים צעירות עם סרטן צוואר הרחם, מ-17.8% ל-28.1%. מגמה זו מדגישה את החשיבות שמייחסים כיום לשימור איכות החיים של המטופלות, במיוחד נשים צעירות העומדות בפני אתגרים נוספים כמו שמירה על פוריותן.

החוקרים מסכמים כי מגמת ההפחתה בהיקף הניתוחים מציגה גישה מתקדמת יותר, המאזנת בין הצורך הרפואי לבין איכות החיים של המטופלות. מעבר למעבר לשיטות פחות פולשניות, יש בכך שיפור משמעותי בתוצאות רפואיות ובחוויית המטופלת, תוך שימור תפקודו של האיבר הנפגע. עם זאת, הם מדגישים את הצורך במחקר נוסף על השפעות גישה זו, הן מבחינת תוצאים רפואיים והן מבחינת הכשרת כירורגים לעתיד לביצוע הטכניקות החדשות בצורה מיטבית.

מקור:

Kanbergs AMelamed AViveros-Carreño D, et al. Surgical Deescalation Within Gynecologic Oncology. JAMA Netw Open. 2025;8(1):e2453604. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.53604

נושאים קשורים:  סרטן גניקולוגי,  ניתוחים מזעריים,  חדשנות רפואית,  בריאות האישה,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו