סרטן כליה גרורתי 20.03.2025

סרטן כליה גרורתי: כך השתפרו סיכויי ההישרדות עם טיפול משולב

עדכון תוצאות סופיות ממחקר CheckMate 9ER במשלב cabozantinib + nivolumab

סרטן הכליה. אילוסטרציה

מאת ד"ר מיכל צרפתי, מנהלת היחידה לגידולי מערכת השתן והמין, מרכז חוסידמן לרפואת הסרטן, בית חולים שיבא

סרטן כליה גרורתי הינו גידול שרגיש לטיפול אימונותרפי (IO) ולטיפול ביולוגי שמעכב טירוזין קינאז (Tyrosine Kinase Inhibitor; TKI). מספר מחקרים הראו יעילות טובה יותר כאשר משלבים IO עם TKI לעומת טיפול ב-TKI לבד. אחד המחקרים הבולטים הינו מחקר CheckMate 9ER אשר בחן את היעילות והבטיחות של השילוב cabozantinib + nivolumab (CABO+NIVO) בהשוואה לסוניטיניב (sunitinib) כקו טיפולי ראשון בחולים עם קרצינומה של תאי הכליה מסוג clear cell (הסוג השכיח) בשלב מתקדם/גרורתי. עדכון הנתונים האחרון, שהוצג בכנס ASCO GU 2025 מספק מידע מעמיק על היתרונות ארוכי הטווח של טיפול זה.

המחקר הוא ניסוי פאזה 3 רב-מרכזי, אקראי ומבוקר, בו השתתפו 651 מטופלים. המשתתפים חולקו ביחס של 1:1 לקבלת CABO+NIVO או סוניטיניב. כעת הוצגו תוצאות של האנליזה הסופית עם זמן מעקב חציוני של מעל 5.5 שנים. המחקר היה חיובי, עם שיפור משמעותי בתוצא העיקרי שנבדק - חציון ההישרדות ללא התקדמות (mPFS) היה 16.4  חודשים עם CABO+NIVO לעומת 8.3 חודשים עם סוניטיניב (HR 0.58). גם התוצאים המשניים שנבדקו היו חיוביים – יותר מטופלים הגיבו לטיפול המשולב עם שיעור תגובה אובייקטיבי (ORR) של 55.7% בטיפול המשולב לעומת 27.4% עם סוניטיניב, ויותר הגיעו לתגובה מלאה (CR)13.9% לעומת 4.6%. הנתון המשמעותי ביותר היה שיפור של 11 חודשים בחציון ההישרדות הכללי (mOS) בטיפול המשולב (46.5 מול 35.5 חודשים, HR 0.79). לציין כי יתרון בהישרדות נצפה רק בקבוצה עם מחלה בסיכון בינוני-גבוה לפי מדד IMDC ולא בקבוצת הסיכון הנמוך. שיפור ב-mPFS ו-ORR נצפה בכל קבוצות הסיכון. מבחינת אתרי הגרורות, נצפה שיפור ב-mOS וב-mPFS בטיפול המשולב בכל אתרי הגרורות שנבדקו (ריאות, כבד, עצמות), אך השיפור בהישרדות היה משמעותי יותר בגרורות בעצמות ובכבד (לרוב מחלה אגרסיבית יותר המשתייכת לקבוצת סיכון בינוני-גבוה) ומעט פחות בגרורות לריאות (אשר לעתים קרובות משתייכים יותר לקבוצת הסיכון הנמוך). מבחינת פרופיל הבטיחות, היו יותר תופעות לוואי מדרגה 3-4 עם הטיפול המשולב (68% לעומת 55%). במעקב ארוך טווח לא נצפו תופעות לוואי חדשות או בלתי צפויות; במידת הצורך, הפחתת מינון הקבוזנטיניב סייע להפחתת תופעות לוואי.

לסיכום, הנתונים המעודכנים מחזקים את משלב CABO+NIVO כאופציה טיפולית יעילה לחולים עם סרטן כליה מתקדם/ גרורתי בקו ראשון. היתרון המובהק בהישרדות, יחד עם שיפור בשיעורי התגובה ופרופיל בטיחות נשלט, גם במעקב ארוך טווח, מעידים על יתרון הטיפול לעומת סוניטיניב. לציין כי משלב זה מאושר FDA ומופיע בגיידליינס המקובלים לכל קבוצות הסיכון, ומאושר בסל למטופלים בקבוצת הסיכון הבינוני-גבוה. לעומת משלבים יעילים אחרים של IO בשילוב VEGFi המאושרים לאינדיקציה זו, מחקר CheckMate 9ER הינו בעל משך המעקב הארוך ביותר ומאפשר לנו להבין את היעילות והבטיחות לאורך שנים.

לפרטים מלאים ניתן לפנות ל-PI הישראלי כפי שאושר על ידי משרד הבריאות

מוגש בחסות מדיסון

נושאים קשורים:  סרטן כליה גרורתי,  אימונותרפיה,  מעכבי טירוזין קינאז,  ניבולומאב
מאמרים נוספים שיעניינו אותך