חוקרים מסין מדווחים במאמר שפורסם בכתב העת PLOS One על תוצאות מחקר חדש לזיהוי חולים עם אבחנה חדשה של סרטן ערמונית בסיכון גבוה לגרורות גרמיות. מהנתונים עולה כי היסטוריה של שתיית אלכוהול, נוקשות או נודולים בערמונית בבדיקה רקטאלית, רמת פיברינוגן או פוספטזה בסיסית בדם, גודל הגידול ומדד גליסון הם כולם גורמי סיכון לגרורות לעצמות באוכלוסיה זו.
עוד בעניין דומה
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גרורות לעצמות מהוות את האתר הנפוץ ביותר לפיזור משני של סרטן ערמונית וישנה חשיבות רבה לאבחנה מוקדמת. מטרת המחקר היתה לפתח ולתקף מודל העשוי לסייע בחיזוי הסיכון לגרורות לעצמות בגברים עם אבחנה חדשה של סרטן ערמונית. לצורך כך, הם אספו באופן רטרוספקטיבי נתונים קליניים אודות חולים עם אבחנה פתולוגית של סרטן ערמונית בין תחילת שנת 2013 ועד סוף שנת 2022 בשני בתי חולים בסין.
ניתוח סטטיסטי שימש להערכת גורמי סיכון מרכזיים לגרורות גרמיות בחולים עם אבחנה חדשה של סרטן ערמונית.
מדגם המחקר כלל 204 גברים עם סרטן ערמונית, כולל 64 גברים עם אבחנה של גרורות לעצמות משנית לסרטן ערמונית מבית חולים אחד ו-50 גברים עם הממאירות, כולל 12 מקרים של סרטן ערמונית עם גרורות לעצמות מבית חולים שני.
מהנתונים עולה כי בגברים עם סרטן ערמונית וגרורות לעצמות, בהשוואה לאלה עם הממאירות ללא גרורות גרמיות, תועדו שיעורים גבוהים יותר של היסטוריה של שתיית אלכוהול (5.4% לעומת 4.9%, p=0.028), נוקשות ערמונית בבדיקה רקטאלית (p<0.001), נודולים בערמונית בבדיקה רקטאלית (5.9% לעומת 3.9%, p=0.004), כמו גם בריכוזי פיברינוגן (3.60 לעומת 3.06 גרם/ליטר, p=0.006), פוספטזה בסיסית (299.11 לעומת 89.57 יחידות/ליטר, p<0.001), גודל הגידול (p<0.001) ומדד גליסון (7.92 לעומת 6.93, p=0.042).
החוקרים יצרו מודל לניבוי הסיכון לגרורות גרמיות בגברים עם אבחנה חדשה של סרטן ערמונית, אשר כלל את המצב הבסיסי של המטופל, הבדיקה הגופנית של הרופא, תוצאות בדיקות המטולוגיות ובדיקות הדמיה.
המודל הסופי הדגים דיוק גבוה ואומת גם בניתוח נתונים של מדגם חיצוני והוכח כמודל העשוי להיות שימושי מבחינה קלינית. המודל המוצע מאפשר חיזוי מקיף ומדויק יותר של הסיכוי לגרורות לעצמות בחולים עם סרטן ערמונית ולסייע בתהליכי קבלת החלטות.
המחברים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על שבעה גורמי סיכון לגרורות לעצמות בחולים עם סרטן ערמונית, כאשר גורמים אלו עשויים לשמש כבסיס למניעה מוקדמת של גרורות גרמיות בגברים עם סרטן ערמונית.
מקור:
תגובות אחרונות