מטרת החוקרים היתה להעריך את המורפולוגיה של קולטני האור ורגישות הקשורה ברשתית ברטינופתיה הנגרמת על ידי לייזר (laser-induced retinopathy - LIR) באמצעות סריקת אופטיקה אדפטיבית בלייזר אופתלמוסקופיה (adaptive optics scanning laser ophthalmoscopy - AO-LSO) ומיקרופרימטריה (microperimetry - MP).
עוד בעניין דומה
המחקר בוצע במתכונת של מחקר עוקבה ובו הוכללו 13 מטופלים (15 עיניים) עם LIR ו-38 מתנדבים בריאים בהתאמה לגיל (38 עיניים). המשתתפים עברו הערכות מקיפות כולל AO-SLO,יMP ו-OCT בתחום הספקטרלי. מורפולוגיה של הנגע, צפיפות קולטנים, פיזור וסדירויות ב-AO-SLO הוערכו ותואמו עם תפקוד הראייה.
תוצאות המחקר הדגימו שבסריקות של AO-SLO, נגעי LIR אופיינו בעיקר על ידי אזורים היפו-רפלקטיביים, דבר המצביע על אובדן קולטן פוטנציאלי בפובאה, מלווה בנוכחות של גושים גדולים של חומר היפר-רפלקטיבי בתוך הנגעים הללו.
הגודל הממוצע של נגעים בעיניים נגועות היה 97,128±107,478 מיקרומטר, נע בין 6,705 ל-673,348 מיקרומטר.
בהשוואה לקבוצת העין הנגדית הבריאה וקבוצת הביקורת, LIR הראתה צפיפות קולטנים מופחתת באופן משמעותי, פיזור קולטנים מוגבר, ובמיוחד ירידה בסדירות הקולטנים בכל ארבעת הרביעים (כל ערכי P value < .05).
מורפולוגיה של הנגע ב-AO-SLO היתה בקורלציה עם פגמים באזור אליפסואידי שנצפו ב-OCT והראתה מתאם חיובי בגודל (r=0.84, P <.001) אך לא עם רגישויות ברשתית (P=0.09). באופן דומה, צפיפות הקולטנים לא היתה בקורלציה עם רגישויות הרשתית (P = .13).
החוקרים הסיקו תובנות מכריעות לגבי ההשפעות המורפולוגיות והתפקודיות של LIR על קולטני האור וחשפו שינויים מורפולוגיים משמעותיים בקולטנים שאינם מתיישבים באופן עקבי עם תוצאים תפקודיים.
מחקר זה מדגיש את הצורך בהערכה מתמשכת של הקשר בין מבנה הרשתית והתפקוד ב-LIR ואת החשיבות של מודעות ציבורית מוגברת ואסטרטגיות מניעה כדי להפחית את הסיכון ל-LIR.
מקור:
תגובות אחרונות