במחקר מבוקר אקראי באשכול, החוקרים בחנו את היעילות של התערבות טיפולית מבוססת מוזיקה על עוצמת הכאב בחולים סיעודיים עם דמנציה. הטיפול בכאב כרוני בחולים עם דמנציה הוא מאתגר כיוון שיש להם יכולת מופחתת לדווח על כאב והם פגיעים במיוחד לתופעות לוואי של משככי כאבים. סוגים שונים של טיפול מבוסס מוזיקה הומלצו ומשמשים כחלופה למשככי כאבים, אך העדויות התומכות מוגבלות באוכלוסיה זו.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת PAIN, החוקרים ביקשו להעריך את ההשפעה של טיפול מבוסס מוזיקה לאורך תקופה של שמונה שבועות על הפחתת כאב בחולים עם דמנציה וכאב כרוני.
המחקר בוצע ב-36 מחלקות ב-12 בתי אבות, בהשתתפות 498 חולים שנבדקו תחילה לאיתור דמנציה וכאב. מתוכם, 279 חולים חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות (134 חולים ב-18 מחלקות) או לקבוצת הביקורת (145 חולים ב-18 מחלקות).
עוצמת הכאב הוערכה באמצעות Clinical Dementia Rating Scale ובאמצעות Mobilization-Observation-Behavior-Intensity-Dementia Pain Scale (טווח 0-10). התוצא העיקרי שנמדד היה השינוי בעוצמת הכאב לפני ואחרי ההתערבות.
מתוצאות המחקר עולה כי התערבות על ידי טיפול מבוסס מוזיקה לא השפיעה באופן מובהק על עוצמת הכאב בהשוואה לקבוצת הביקורת (B = -0.15, רווח בר סמך 95%, -0.75 עד 0.43). לא נמצא הבדל מובהק בתוך קבוצת ההתערבות בעת ניתוח ההשפעה של משך ההתערבות (B = 0.73, רווח בר סמך 95%, -0.55 עד 2.02) או הבחנה בתסמונות כרוניות ראשוניות לעומת תסמונות כאב משניות (B = 0.45, רווח בר סמך 95%, -0.05 עד 0.96).
החוקרים סיכמו כי טיפול מבוסס מוזיקה אינו מפחית באופן מובהק את עוצמת הכאב בהשוואה לטיפול הרגיל בחולים סיעודיים עם דמנציה וכאב כרוני. המחקר מדגיש את הצורך במחקר נוסף כדי לבחון את היתרונות הפוטנציאליים של התערבויות מוזיקליות באוכלוסיית חולים זו.
מקור:
תגובות אחרונות