מעכבי BRAF ו-MEK, dabrafenib + trametinib, מהווה טיפול אדג'ובנטי יעיל בחולי מלנומה שנכרתה בסיכון גבוה עם מוטציות BRAF-V600. ברם, ראיות בעולם האמיתי עודן חסרות. במסגרת מחקר DESCRIBE-AD אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Melanoma Research, ביקשו החוקרים לקבוע את היתכנותו של טיפול זה ביישום קליני שגרתי.
עוד בעניין דומה
מחקר זה בוצע במתכונת רטרוספקטיבית ותצפיתית. החוקרים אספו נתונים מהעולם האמיתי מ-25 בתי חולים בספרד (אוקטובר 2020 – מרץ 2021). המחקר כלל חולי מלנומה (N=65) בגילאי ≥ 18, עם מוטציה ב-BRAF (מאושר הסטולוגית), שטופלו בעבר עם dabrafenib בתוספת טיפול אדג'ובנטי של trametinib. התוצאים העיקריים כללו את שיעור הפסקת הטיפול וזמן ההפסקה. התוצאים המשניים כללו בטיחות ויעילות.
תוצאות המחקר הדגימו כי שיעור הפסקת הטיפול ב-dabrafenib + trametinib עקב תופעות לוואי הקשורות לטיפול (treatment-related adverse events – TRAEs) מכל דרגה היה 9%. סיבות אחרות להפסקת הטיפול כללו החלטת מטופלים (6%), החלטת רופא (6%), תופעות לוואי לא קשורות (3%), התקדמות המחלה (5%) ואחרות (5%).
הזמן החציוני עד להפסקת הטיפול עמד על תשעה חודשים (5-11). G3-4 TRAEs התרחשו ב-21.5% מהחולים, כאשר השכיחות ביותר היו חום (3%), חולשה כללית (3%) ושלשולים (3%). אשפוזים לא מתוכננים ובדיקות קליניות התרחשו ב%-6 ו-22% מהחולים, בהתאמה. לאחר מעקב חציוני של 20 חודשים (18-22), 9% מהחולים הפסיקו טיפול עקב התקדמות המחלה עם שרידות ללא הישנות של 12 חודשים ושיעורי שרידות כלליים של 95.3% ו-100%, בהתאמה.
מתוצאות מחקר זה עולה כי בקרב חולי מלנומה בעולם אמיתי, טיפול אדג'ובנטי עם dabrafenib + trametinib הינו יעיל ובעל פרופיל רעילות נסבל. תדירות הרעילות היתה נמוכה והובילה לשכיחות נמוכה של ביקורים רפואיים לא מתוכננים, בדיקות והפסקות טיפול.
מקור:
תגובות אחרונות