הניסוי APROVE חקר את סבילות הטיפול עם קרן פרוטונים (proton beam radiotherapy) לאחר ניתוח בנשים עם סרטן צוואר הרחם או האנדומטריום. באנליזה הנוכחית, אשר ממצאיה פורסמו בכתב העת Radiation Oncology, החוקרים העריכו את התוצאים השניוניים של איכות חיים הקשורה לבריאות (HRQOL) ושל תסמינים שדווחו על ידי המטופלות.
עוד בעניין דומה
החוקרים ערכו מחקר פאזה II פרוספקטיבי, במסגרתו השתתפו 25 מטופלות אשר קיבלו הקרנות לאחר שעברו ניתוח. הטיפול הקרינתי ניתן באמצעות פרוטונים בלבד, או בשילוב עם כימותרפיה.
לצורך הערכת מדדי HRQOL הכלליים והייעודיים לגינקולוגיה, החוקרים השתמשו בשאלונים EORTC-QLQ-C30 ,-QLQ-CX24 לסרטן צוואר הרחם, ו-QLQ-EN24 לסרטן האנדומטריום. ההערכה באמצעות השאלונים נעשתה בתחילת המחקר, בסוף הטיפול הקרינתי ועד שנתיים לאחר מכן. התוצאות הושוו לאוכלוסיית ייחוס תואמת גיל.
התסמינים הוערכו באמצעות Common Terminology Criteria for Adverse Eventsי(CTCAE) ולפי הדירוג המוסדי של התסמינים שדווחו על ידי המטופלות.
בתחילת המחקר נצפתה פגיעה ניכרת במדדים המשקפים את המצב הבריאותי הכללי (ממוצע: 58.0 ± 20.1) בהשוואה לנתוני אוכלוסיית הייחוס, אך נתונים אלה השתפרו באופן מובהק (p = 0.036) והתאזנו לערכי נורמה דומים לאחר שנתיים מהטיפול עם הפרוטונים (ממוצע: 69.9 ±± 19.3). הטיפול הוביל להחמרה חריפה וארוכת טווח בכאב (p = 0.048) ובתסמינים של מערכת העיכול (p = 0.016) בנשים עם סרטן רירית הרחם, אך לא נצפתה רעילות CTCAE בדרגה ≥ 3°.
הערכה דוסימטרית של הרקטום, הסיגמואיד, המעי הגס והדק לא הראתה מתאם עם התסמינים המדווחים של מערכת העיכול.
לאחר שנתיים מהטיפול נמצא שיפור מובהק בעייפות (p = 0.030). כמו כן, חולות סרטן צוואר הרחם חוו בצקת לימפתית לעתים קרובות יותר (p = 0.017). המדדים הנוגעים לפעילות מינית (p = 0.048) ולדימוי גוף (p = 0.022) השתפרו לאחר הטיפול בקרב חולות סרטן האנדומטריום; ההשפעה על דימוי הגוף נמשכו לאחר שנתיים.
החוקרים מסכמים כי טיפול אדג'ובנטי עם קרן פרוטונים נסבל היטב על ידי המטופלות, ומלווה בתופעות לוואי בדרגה נמוכה בלבד, אשר הנוגעות לתסמינים של מערכת העיכול, בצקות לימפתיות, וכאב.
איכות החיים הכללית נפגעה אמנם בעת תחילת המחקר, אך החולות הצליחו להתאושש לערכים הדומים לאוכלוסיית הנורמה לאחר שנתיים מהטיפול עם פרוטונים.
החוקרים מוסיפים כי נדרשים מחקרים גדולים יותר על מנת לאשר האם התועלת של טיפול פרוטונים מתורגמת להשפעה קלינית. כמו כן, הפרעות בתפקוד המיני נותרו נושא חשוב בקרב מטופלות אלו.
מקור:
תגובות אחרונות