הידע על הפתופיזיולוגיה של מחלת הקורונה (COVID-19) נגזר באופן כמעט בלעדית ממחקרים שבדקו את התגובה החיסונית כנגד הנגיף בדם הפריפרי. במחקר שפורסם בכתב העת Thorax ביקשו החוקרים לנתח את התגובה החיסונית הריאתית במהלך מחלת קורונה חמורה, ולהשוות אותה לתגובה דם.
עוד בעניין דומה
במסגרת המחקר נבחנה התגובה החיסונית של חולי קורונה שאושפזו במחלקת טיפול נמרץ. החוקרים בודדו תאים מונו-נוקלאריים ממשטפים ברונכו-אלוואולריים (BALF) וכן מן הדם וניתחו אותם באמצעות ציטומטריית זרימה ספקטרלית. בנוסף, נערכה מדידה של מתווכים דלקתיים במשטף הריאתי ובפלזמה.
זוגות של משטפים ושל בדיקות דם התקבלו מ-17 מטופלים, שארבעה מתוכם מתו ביחידה לטיפול נמרץ. התאים הנפוצים ביותר במשטפים היו מקרופאגים ותאי T, עם אחוז גבוה של תאי T המבטאים קולטן מסוג ƴδ.
תאי ה-T מסוג CD4 ו-CD8 הנפוצים ביותר בריאות היו תאי זיכרון אפקטוריים (87-3% ו-83%-8, בהתאמה). תאים אלה ביטאו רמות גבוהות יותר של הסמן PD-1 המעיד על תשישות, בהשוואה לביטוי שלו בדם ההיקפי.
שהות ממושכת ביחידה לטיפול נמרץ (> 14 ימים) היתה קשורה לרמה נמוכה של תאי T מופעלים בדם ההיקפי ולרמה נמוכה אף יותר במשטף הריאתי.
רמה גבוהה של תאי T מופעלים נצפתה בדם ההיקפי, של חולים עם מחלת קורונה קטלנית, ללא ממצאים מקבילים במשטף. מנגד, נמצאו במשטף רמות מוגברות יותר של מתווכים דלקתיים ביחס לרמתם בפלסמה.
לסיכום, התגובה החיסונית כנגד קורונה בסימפונות ובנאדיות הריאה היא בעלת פרופיל מקומי ייחודי, השונה מאוד מהפרופיל החיסוני בדם ההיקפי. ממילא, בירור מלא של הפתופיזיולוגיה של מחלת הקורונה יצריך חקירה של התגובה החיסונית הריאתית.
מקור:
Saris, A et al. Thorax. 2021 Oct;76(10):1010-1019. doi: 10.1136/thoraxjnl-2020-216256
תגובות אחרונות